varjenje
Avtomobilizem

Kaj pomeni kakovostno varjenje kovinskih izdelkov?

Varjenje je zahtevna dejavnost, saj morajo vari biti kakovostni in morajo dolgo časa zdržati. Ponavadi morajo zvari prenašati tudi precejšnje obremenitve. Vari se različne obdelovance, ki so ponavadi izdelki iz različnih kovin. Mednje spadajo kovinski predmeti in ograje, omare, cisterne in podobno. Na tej povezavi si lahko preberete, kako varjenje poteka in katerimi varilnimi aparati je najbolj kakovostno. Najbolje je, da se za kakovostne vare uporablja najnovejša tehnologija in pa tudi načini varjenja, za kar pa mora biti oseba, ki s tem dela, dobro usposobljena. Za seboj mora imeti tudi precej kilometrine v varjenju. Zato za taka dela naročite pravega in sposobnega mojstra, če želite imeti kakovostne izdelke, ki bodo svojemu namenu služili še dolgo časa.

Kako se izvaja sodobno varjenje?

Sodobno varjenje je specializiran varilni proces z novimi pristopi varjenja in z novo tehnologijo, ki jo običajno imajo le profesionalci. Ti se tudi usposabljajo in so ves čas na tekočem glede varjenja. Z varjenem se spajata dve varilni površini druga na drugo za različne namene in pod različnimi koti. Varijo s pomočjo pritiska ali toplote in v kombinaciji obojega. Primer varjenja brez pritiska je na primer elektrobočno varjenje. Energija, ki je za to potrebna, se dovaja od zunaj.

varjenje

Postopek MIG pa se izvaja brez pritiska in sicer s pomočjo posebnega plina. Ta reagira na podlagi kemijskih reakcij z varjencem torej s kovino. Ta postopek proizvede močnejši var, ki je tudi odporen na zrak, saj ga plin ščiti pred njim. Če pa se vari nerjaveče jeklo, pa se uporablja postopek TIG. Ta postopek je zanimiv zato, ker je var precej estetski in ga ni treba še dodatno obdelati s pomočjo brušenja.

Kako se varjenja loti profesionalec?

Vedno se pred varjenjem naredi temeljit varilni načrt, da je potem postopek gladek in natančen ter je končni izdelek kakovosten. Znano je, da se dobri varilci iščejo in da jih ni prav veliko na trgu. Preden začnejo z varjenjem, vedno še preizkusijo materiale in načine varjenja, da so res optimalni. Če se izkaže, da niso, se posvetijo temu, da najdejo pravi način, stroj in material za kakovostno varjenje.

Varilec pri postopku upošteva vse predpisane standarde kakovosti. Hkrati se prilagodi zahtevam stranke. Med samim varilnim procesom lahko tudi tehniko spremeni, če se izkaže, da je nekaj še boljšega od tega, kar je vnaprej načrtoval. Na ta način se ves čas izpopolnjujejo tehnike in varilci ter se dosegajo naboj kakovostni rezultati, ki so kakovostni vari na izdelkih. Kakovosten var ne sme popustiti in ne sme biti podvržen koroziji ter krhkosti.

Kako izbrati pravega varilca?

Kakovostnega varilca boste prepoznali po tem, da ima res veliko izkušenj in veliko kakovostnih izdelkov že izdelanih. Njegova tradicija ponavadi seže kar daleč in se ga gotovo tudi priporoča naprej. Vprašajte ga, katere varilne aparate in tehnologijo uporablja in  katere vrste kovin lahko zvari s kakovostnimi zvari? Nato vam lahko predstavi tudi certifikate kakovosti, po katerih se ravna, da izpolni pričakovanja svojih strank. Ponavadi dobri varilci izhajajo iz kovinarskih strok, kot so na primer stojni ključavničarji. Že to vam veliko pove o tem, da ima strokovno teoretsko podlago skupaj s prakso, ki je nenazadnje še najbolj pomembna.