Dom in vrt

Razmišljate o toplotni črpalki?

Imate v planu menjati način ogrevanja vašega doma, tu si lahko preberete osnovne stvari o toplotnih črpalkah. Toplotne črpalke niso najbolj cenovno ugodne saj vrtanje vrtin, ni nekaj vsakdanjega in je za njo potrebno odšteti kar nekaj denarja, ampak na dolgi rok je toplotna črpalka zelo uporabna stvar.

Zakaj toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je najbolj učinkovit način ogrevanja, z najmanj stroški. Je najbolj varčen način ogrevanja v katerem koli pogledu. Naša investicija se povrne v nekaj letih, napram drugim gorivom, kot so kurilno olje, biomasa,… Toplotna črpalka porablja toploto iz okolja. To pomeni, da je brezplačna, ne pa kot ostala goriva, res je da je začetna investicija večja ampak to se nam v parih letih vse povrne, poleg tega pa je zelo prijazna za okolje, saj ne proizvaja nekih strupenih plinov.

toplotne črpalke

Kako najceneje do toplotne črpalke

Najlažje in najceneje pridemo do toplotne črpalke preko servisa, ki nam zagotovi vse potrebno, lahko pa dobimo tudi subvencije iz EKO sklada, saj so toplotne črpalke zelo prijazne okolju, kar nam lahko zmanjša stroške nakupa in vgradnje za kar 25%, kar pa ni tako mala številka, zato je zelo ugodno če to storite v krajšem času.

Vrste

Imamo 3 glavne vrste toplotnih črpalk. To so toplotna črpalka voda – voda je črpalka ki izkorišča toploto podtalne vode, toplotna črpalka zemlja – voda ki se greje na podlagi zemljine toplote in toplotno črpalko zrak – voda ki izkorišča toploto zraka. Za katero se boste odločili je odvisno od vas ampak vsaka se bistveno razlikuje. Črpalka voda – voda je najbolj učinkovita ampak za njeno montažo potrebujete soglasje agencije RS za okolje, črpalka zrak – voda je učinkovita pri delovanju nad 3 stopinj cezija, lahko deluje to tudi do -25 stopinj cezija pri najboljših, ampak ne deluje po najboljših zmožnostih. Črpalka zemlja – voda, pa je primerna za ogrevanje čez celo leto, saj se toplotna energija čez tople dni shrani globoko v zemljo, in jo lahko uporabljamo tako pozimi, kot poleti, kar je zelo dobro saj je konstanten donos toplotne energije čez celo leto.