lesena okna
Dom in vrt

Lesena okna za vsako gradnjo

Izbira oken je lahko zahtevna, saj je na trgu več vrst oken, ki imajo veliko pozitivnih lastnosti. Od vas pa je odvisno, za katera se boste odločiti. Vgradnja lesenih oken je še vedno priljubljena, prav tako pa se veliko ljudi odloča za les-alu okna ali pa za najbolj osnovna PVC okna. Ko se odločate za nakup oken, se morate vprašati, kaj vam je najbolj pomembno pri oknih. Vsekakor pa morajo okna zagotavljati dobro varnost, izolacijo in trajnost. Vse to si lahko zagotovite z lesenimi okni, ki vam bodo dobro služila dolgo časa.

Lastnosti lesenih oken

Pri lesenih oknih lahko najdete veliko pozitivnih lastnosti. Za začetek je les edini naravni material, ki se ga lahko uporablja za izdelavo oken. Lesena okna so tako primerna za vse, ki želijo čim bolj naravi prijazno hišo. Z njimi je občutek v prostoru udoben in domač. Lesena okna prinesejo tudi mero tradicionalnosti, ampak na moderen način. Ker gre za okna iz lesa, to pomeni, da so ta okna primerna za reciklažo, kar pripomore k čistejšemu okolju in varovanju narave.

Ker je les naraven material, za njega pravimo, da diha. To pomeni, da se v notranjosti uravnava vlaga. Če bi bilo vlage preveč, lahko namreč prihaja do težav s plesnijo. Posledično lesena okna bolj pozitivno vplivajo na zdravje in taka okna so še posebej primerna za tiste, ki se borijo z alergijami.

Lesena okna so najbolj znana po svoji izolaciji, saj je za njih značilno, da je tako zvočna, kot toplotna izolacija zelo dobra. Če ima hiša dobro izolacijo, je to veliko boljše za okolje. Tako vam pozimi ni treba dodatno ogrevati prostorov, saj se toplota zadržuje v notranjosti. In enako velja za poletje, ko se vročina zadržuje zunaj in ne prihaja v notranjost. Zvočna izolacija pa pripomore, da zvoki zunanjega hrupa ne pridejo notri.