ortodont
Lepota in zdravje

Kako pomaga ortodontsko zdravljenje?

Ali so vam znani naslednji izrazi: malokluzija, sagitalna ravnina, ortognatni položaj, dentoalveolarna nepravilnost in indeks EFO? Kot so nam povedali na portalu eZobozdravnik, ortodonti zelo neradi govorijo o ceni zdravljenja brez pregleda pacienta. Skoraj prepričani smo, da ne. Vse to so namreč izrazi, ki jih vsi ortodonti dobro poznajo, saj gre za strokovne izraze, ki se redno uporabljajo v ortodontiji. Ortodontija je specializacija, ki jo lahko opravi zobozdravnik po končanem študiju stomatologije. Tako se zobozdravnik specializira za zdravljenje zobnih in čeljustnih nepravilnosti in poišče zaposlitev v eni od javnih ustanov, zasebnikov s koncesijo ali pa se poda na samostojno pot. Tako kot so povprečnemu državljanu zgoraj omenjeni izrazi neznani, je pogosto težko preveriti oziroma prepoznati kakovostnega ortodonta, še težje pa je preveriti cene zdravljenja.

ortodont

Razlog je v tem, da so težave lahko različne, od manj zahtevnih do izjemno zapletenih primerov, ki predstavljajo pravi izziv za ortodonte, ki lahko v takšnih primerih uporabljajo tudi pomoč oralnomaksilofacialnih kirurgov, v nekaterih primerih tudi implantologov.

Pri nas in v svetu še vedno velja, da je največ pacientov pri ortodontu najmlajših. Pri nas je super uporaben podatek, da država otrokom zagotavlja brezplačno odpravo ortodontskih napak, če seveda z zdravljenjem začnejo pravočasno. Zaradi dolgih čakalnih dob je zato dobro, da se o morebitnih težavah čim prej pogovorite z otrokovim zobozdravnikom. Ni pa ortodontsko zdravljenje namenjeno samo otrokom. Čedalje večje število odraslih se odloča za namestitev zobnega aparata.

Najpogostejše napake, s katerimi se soočajo ortodonti, so krivi ali manjkajoči zobje, neenakomerni razmiki v zobni vrsti, pretirano obrabljeno zobovje ter napačen griz. Pri grizu se lahko ne ujemata središči zgornjega in spodnjega zobnega loka, lahko gre za globok griz, progen griz ali odprt griz.

Ortodont na podlagi pregleda in rentgenskega posnetka pripravi načrt terapije. Skupaj s pacientom se dogovorita za vrsto zobnega aparata, s katerim se bo uredilo pacientovo zobovje. Sledi čas ortodontskega zdravljenja, ki traja okrog dve leti, v lažjih primerih lahko tudi bistveno manj. Danes so vam na voljo različne vrste zobnih aparatov, ki so bolj ali manj vidni. Temu primerno so različne tudi cene. Še najpomembnejše pa je, da vas ali vašega mladega člana družine na koncu zdravljenja osreči čudovit nasmeh in lepo poravnani zobje.