Lepota in zdravje

Vas muči neprijetno zaprtje?

Zaprtje je težava, ki se pojavlja zelo pogosto, največ pri starejšimi ljudmi, a v zadnjih časih se vse več pojavlja pri mladih in celo tudi pri otrocih. Zaprtje je pravzaprav težavno in ne redno iztrebljanja blata, ki je zasušeno in trdo. Prebavne motnje in zaprtje se lahko pojavlja iz več različnih razlogov. Poglejmo si kateri razlogi so to, najdete pa jih tudi na www.avogel.si/zaprtje.php.

Zaprtje se zelo pogosto pojavlja takrat, ko smo pod stresom imamo velike skrbi, ko smo žalostni. Povzroči ga tudi sprememba okolja in potovanja, saj ta v nas vzbujajo različne občutke in čustva, kot so strah, vznemirjenost, vzhičenost, strah, ta čustva pa povzročajo, da naše mišice zamrznejo, posledično sledi zaprtje. Pri potovanjih in daljših izletih je velika težava tudi to, da ne  morete na toaleto ob vsakem trenutku, lahko se pripeti, da ste ravno takrat na primer v letalu.

zaprtje

Naslednja razloga za zaprtje sta tudi žalost in žalovanje. Ko smo ljudje v čustvenih stiskah mnogokrat pride do zaprtja, saj je iz debelega črevesa izčrpana vsa energija. Razlogi za zaprtje so tudi porušena črevesna flora ter premalo gibanja in aktivnosti. Vlaknine, sadje, zelenjava in žitarice vzpodbujajo prebavo in ohranjajo stabilno črevesno floro, v nasprotnem primeru, če pa čez dan ne pojeste dovolj vlaknin se vaša prebava čisto poruši, pride do prebavnih motenj in zaprtja. Zaprtje je tudi posledica premajhne aktivnosti in gibanja, saj s športnimi aktivnostmi masiramo trebušne in črevesne mišice, katere pospešujejo prebavo.

Nad zaprtje se lahko spravimo z odvajali, kar pa ni ravno zaželjeno. Najboljši način, da se spravite nad zaprtje je uporaba naravnih zdravil, pravilna prehrana, dovolj gibanja in zmanjšanje stresa. Če vas zanima več o zaprtju, njegovih posledicah in kako se ga znebiti, pa obiščite spletno stran www.avogel.si.