polikarbonatne plošče
Dom in vrt

Polikarbonatne plošče in njihova uporaba

Načrtujete izdelavo nadstreška ali pa se odločate, da je čas za bolj fiskno obliko rastlinajaka? Vse to in še več ponujajo polikarbonatne plošče, ki jih najdete na https://www.polikarbonatneplosce.si/, v nadaljevanju pa si lahko preberete več o njihovi uporabi.

Kaj so polikarbonatne plošče?

Polikarbonatne plošče predstavljajo trdno plastiko, ki je oblikovana v prozorno ali pa neprozorno ploščo. Njihova značilnost je, da absorbirajo malo vlage, hkrati pa so dobro odporne na kemikalije, ogenj oziroma segrevanje ter poškodbam zaradi udarcev, vključno z odpornostjo pred točo. Plošče odlikuje dolga življenja doba, kakovost plošč pa z garancijo zagotavlja njihov proizvajalec. Plošče so zvočno in toplotno izolativne, odporne proti UV svetlobi, enostavne za prenašanje, pa tudi montažo, hkrati pa dobro prepuščajo svetlobo. Prav te lastnosti pa vplivajo na njegovo široko uporabo namesto stekla, akrila in drugih materialov.

 

polikarbonatne plošče

 

Uporabna vrednost polikarbonatnih plošč

Plošče iz polikarbonata lahko uporabljamo za različne namene. Med najpogostejše sodi uporaba plošč za namene ločevanja različnih prostorov (stenske pregrade). Ker so plošče lahke, jih lahko enostavno premikamo z enega mesta na drugega, prav tako lahko pregrado enostavno odpirate ali zapirate v odvisnosti od vaših potreb.

V splošnem plošče iz polikarbonata pogosto uporabljajo proizvajalci elektronike. So namreč lahke in vzdržljive, zaradi česar zagotavljajo odlične možnosti za ustvarjanje pametnih telefonov, prenosnikov ter druge elektrine, ki je zaradi uporabe teh plošč bolj odporna proti udarcem ter drugim poškodbam.

Uporabne so tudi v proizvodnji avtodelov, saj so odporne na kemikalije, toploto in so zaviralec gorenja. Običajno jih najdemo v hladilniku avtomobila, iz plošč pa so pogosto izdelane tudi kljuke avtomobila in okvirji žarometov.

Polikarbonatna plošča je močnejša od stekla, prav tako jih je lažje oblikovati v primerjavi z drugimi materiali. Ker so plošče izjemno vzdržljive jih pogosto uporabljajo namesto strešnih oken in kot zasteklenitev varnostnih luči v zgradbah. Ker so plošče bolj izolativne kot steklo, so lahko tudi rešitev pri zniževanju stroškov energije. Plošče so uporabna rešitev tudi pri izdelavi teras ter pri izdelavi nadstreškov, kjer že dalj časa pridobivajo na svoji priljubljenosti.

Med pomembne lastnosti plošč sodi tudi njihova zaščita pred UV žarki, zaradi česar so plošče priljubljena izbira pri proizvajalcih rastlinjakov. Plošče namreč omogočajo prepuščanje sončnih žarkov, zaščitijo pa pred škodljivimi UV žarki, kar rastlinam zagotavlja zaščito, toploto in zadostne količine svetlobe za opravljanje procesa fotosinteze, ki jim med drugim zagotavlja dobro rast in razvoj.

Kakšne plošče potrebujem?

Plošče so na voljo v različnih debelinah, barvah, razlikujejo se tudi v strukturi, teži, svetlobni prepustnosti ter toplotni prevodnosti. Odvisno od tega za kaj in kje boste plošče uporabili, boste izbirali med različnimi možnostmi. Najbolje je, da se o tem posvetujete s strokovno ekipo proizvajalca, ki vam bo najbolje svetoval.