odprta-rana-na-nogi
Lepota in zdravje

Odprta rana nogi – kako si lahko pomagamo?

Odprta rana na nogi lahko nastane iz različnih vzrokov, največkrat se pojavi pri starejših ljudeh, pri katerih je celjenje bolj težavno. Včasih pa je taka rana na nogi lahko tudi ena izmed posledic diabetesa. Kaj je to odprta rana na nogi in kaj lahko pomaga si preberite v nadaljevanju.

 

odprta-rana-na-nogi

 

Odprta rana na nogi je lahko posledica srčnega popuščanja, pri tej bolezni nastane taka rana kar v 70% obolelih. Zanjo so značilni znaki, kot so zmerna bolečina, ki jo lahko zmanjšamo, če nogo dvignemo, rosenje rane in lokalizirana izguba pigmenta. Ta rana se na nogi se slabša in sčasoma tudi vname, kar privede do okužbe rane z bakterijami, rana pa postane rdeča, vneta in zelo boleča. Tudi diabetično stopalo lahko vodi v odprto rano. Takih primerov je veliko. Diabetično stopalo nastane kot posledica slabo zdravljenja sladkorne bolezni. Taka rana nastane zato, ker se bolnik udari v nogo, ne čuti bolečine zaradi prizadetosti živcev, rana pa se potem ne celi, tako, kot bi se morala. Zaradi povišane glukoze v krvi, pride do sprememb v strukturi celic, zato je tudi njihova funkcija slabša. Velikokrat zdravniki povedo, da je odprta rana na nogi nerešljiv primer za medicino, zato je super, da se lahko zatečete k alternativi. Nekateri, poskusijo s homeopatskimi granulami, nekateri začnejo uporabljati različna olja, največ pozitivnih učinkov pa naj bi imelo smrekovo mazilo. Nekateri primeri govorijo, da se je bolniku, ki je imel odprto rano na nogi in mu z medicinskimi posegi niso mogli pomagati, si je mazal rano s smrekovim mazilom in se mu je po enem mesecu uporabe, stanje veliko izboljšalo, če ne celo rano skoraj v celoti zaprlo.

Odprta rana na nogi vsekakor ni hec, saj so lahko posledice hude, med drugim lahko pride do velike sepse in s časom tudi do nekroze tkiv, zato je treba čimprej najti način, kako stanje izboljšati, še bolje pa je stvar preprečiti.