ninica
Moda

Ninica lahko pomaga pri otrokovem razvoju

Otrokom pomenijo veliko tudi najbolj preproste stvari, ki so za nas samoumevne ali pa o njih sploh ne razmišljamo. Veliko otrok se že v otroštvu tako navadi na igračo ali posebno odejico, ki je nikakor ne spusti iz rok. Takim odejicam pravimo ninice – https://medora.si/ninice-in-otroske-odejice/ in za njih pravijo, da so odlična popotnica pri razvoju vsakega otroka. Ampak, da ne bo pomote, ninica se pogosto znajde tudi v rokah odraslih. Če je bila ninica pomemben del človekovega otroštva, jo lahko oseba hrani čez celo odraščanje in tudi potem, ko že odraste. Gre namreč za predmet, ki da človeku oporo in ima podobno vlogo kot najljubša igrača, ki je otrok nikakor ne želi deliti z nikomer.

Kaj sploh so ninice?

Ninica je lahka odejica, ki je izdelana iz prijetnega materiala. Največkrat gre za naraven material, kot je bombaž. V bistvu lahko za ninico uporabite kakršenkoli kos blaga, ki je otroku všeč. Njena glavna naloga je, da postane malčkova najboljša družba. V veliki večini že novorojenček prejme ninico, ki ga potem spremlja ko je malček in v nekaterih primerih še v naslednjih fazah odraščanja.

Namen ninice je, da se otrok nanjo navadi in ima z njo občutek varnosti. Gre namreč za predmet, s katerim se povezujejo določeni deli otroštva, kot je spanje in lahko močno pripomorejo k boljšemu otrokovemu razvoju.

Ninica je primerna za otroke vseh starosti

Ninice so pogosto eno izmed prvih daril v porodnišnici. Vendar se njihova uporaba z odhodom iz porodnišnice ne konča, ampak se takrat šele začne. Veliko psihologov, ki so strokovnjaki za otrokov razvoj priporočajo uporabo ninic. Imajo namreč več pozitivnih vplivov na vaše malčke.

Ninice se primarno uporablja kot prehodni predmet. Dojenček se namreč že zelo zgodaj navadi na mamo in jo povezuje z udobjem, ki ga prinaša njena ljubezen in skrb za hranjenje, previjanje in podobno. Vendar pa mama tudi pri novorojenčku ne bo vsako minuto dneva ob njem. V tem primeru je priporočljivo, da se dojenčka čimprej navadi na prehodni predmet, ki mu prinese enake občutke kot takrat, ko je mama zraven njega. Tu pride na vrsto ninica. Z ninico začne dojenček enačiti občutke kot jih ima z mamo in to se nadaljuje, ko postane malček. Takrat se lažje sprijazni z oddaljenostjo od mame, saj nimajo občutka osamljenosti, ampak je z njim vedno nekaj, kar ga spominja na domače okolje.

Kakšno ninico izbrati?

Na trgu je ogromno ninic, ki so najrazličnejših velikosti, oblik in barv. Pazite, da ninica ne bo prevelika, saj bo tako njeno prenašanje težavno in tudi manj priročno. Danes so ninice res že vseh oblik in velikokrat so delno odejice in delno igrače. Tako lahko izberete tako, ki bo združevala obe lastnosti. Otrok pa se bo tudi lažje navadil na odejico, katere del bo zajček.

Morda najpomembnejša lastnost je material, iz katerega je ninica izdelana. Pazite, da material ne bo preveč grob in težak. Prav tako ni priporočljivo, da so ninice izdelane iz umetnih materialov. Med najbolj priljubljenimi materiali za ninice je bombaž. Izberite naraven material, ki je lahko muslin bombaž ali nekaj podobnega. Za muslin je namreč značilno, da je primeren za uporabo pri ljudeh z občutljivo kožo. In dojenčkova koža je zagotovo občutljiva. Pazite le, da gre res za naraven material, ki nima škodljivih snovi, ki bi povzročale alergije, saj lahko tako naredite več slabega kot dobrega.

Razlika med ninico in otroško odejico?

Razlika med ninicami in otroškimi odejicami je lahko samo namen uporabe. Ninica je namreč oblika otroške odejice. Razlikujeta pa se v tem, da otrok do otroške odejice nima take čustvene navezanosti kot do ninice. Z otroško odejico se otrok zgolj pokrije, ko mu je hladno in ne bo opazil, če je en dan ne bi bilo več ali pa bi jo uporabljal nekdo drug.

Otroške odejice so načeloma tudi večjih dimenzij in lahko so izdelane iz materialov, ki so težji in mogoče celo umetni. To seveda ni nič narobe pri starejših malčkih, ki nimajo težav z alergijami. Vendar ko gre za ninico, pa le pazite, da gre za lažjo odejico, ki je izdelana iz naravnih materialov.

Idealno darilo

Ninica je lahko odlično darilo za novorojenčka, pa tudi za malčke. Na spletu imate ogromno ponudbo ninic z različnimi oblikami, barvami in materiali izdelave. Medora ninice so izdelane iz 100% naravnega muslina in pridejo v mirnih barvah. Velika zanimivost je ta, da ima klasična Medora ninica obliko zajčka. Medora ninice lahko  tudi personalizirate, kar pomeni, da se na ninico izveze otrokovo ime. Tako ne bo nikoli zmede, komu ninica pripada.

Če gre za darilo za novorojenčka, se lahko odločite tudi za darilni set, ki bo razveselil vsako novopečeno mamico.