Podjetništvo

Modra frankinja izvira iz Slovenije

Trta modra frankinja in vino iz te sorte sta izvirna iz Slovenije, posebej z območja Štajerske, kar ji daje edinstven značaj. Gre za staro sorto vinske trte, ki je bila pridelana že pred več kot 300 leti in se danes najbolj goji v jugovzhodnem delu Slovenije, zlasti v Posavju, na Bizeljskem in v Beli krajini. Trta je bujna in prinaša obilne letine, hkrati pa se dobro bori proti različnim boleznim. Vino, pridelano iz te sorte, postaja vse bolj priljubljeno kot samostojno vino, vendar se pogosto uporablja tudi kot sestavina mešanih rdečih vin, kot so cviček, bizeljsko rdeče in metliška črnina.

Uživajte v modri frankinji

Vino modre frankinje je rdeče-modrikaste barve s primesjo vijoličnih odtenkov, katera svetlost je odvisna od stopnje zrelosti grozdja in drugih dejavnikov. Okus vina je poln, bogat, svež in saden, hkrati pa je primerno za daljše staranje. Modra frankinja prevladuje med rdečimi sortami trte v Posavju, kjer se vino prideluje v srednje težki različici. Vino vsebuje antioksidante, ki so koristni za zdravje srca in ožilja, zato se priporoča kot spremljava k suhomesnatim in divjačinskim jedem. Poleg tega je v Sloveniji tudi del tradicionalnega jedilnika.

Vrhunsko slovensko vino s koncentrirano aromo in bogato rdečo barvo

Vino Modra frankinja Alto 2017 Albiana 0,75 l je vrhunsko slovensko vino, ki ga proizvaja Albiana na Dolenjskem. Gre za vino iz letnika 2017, ki se ponaša z bogato rdečo barvo ter suhim okusom. Vino vsebuje 12,5 odstotka alkohola in je narejeno iz omenjene sorte, ki je znana po visoki dozorelosti grozdja. Aroma vina je prezrela in koncentrirana, zaznamujejo jo note malin, ribeza ter barrique-a, kar spominja na saje in dim. Vino se odlično sklada z najboljšimi kosi mesa ter je primerno tudi za staranje. Pričakuje se, da bo vino še pridobilo na kakovosti do leta 2026.

Visokokakovostno vino z bogatim karakterjem iz sončnih Vidošičev

Vino Modra frankinja Prestige 2018 KZ Metlika 0,75 l je visokokakovostno vino, pridelano iz omenjene sorte, ki uspeva na sončni legi v Vidošičih. Vino se ponaša z bogatim karakterjem, polnim telesom, svileno taninsko strukturo in mineralnim okusom, ki se razvije v dolg prijeten odhod. Aroma vina je prefinjena in sadna, z zaznavami po višnjah, češnjah, suhih slivah in praproti. Vino je harmonično, elegantno in ima zrele tanine, ki mu dajejo žlahtnost in eleganco. Vizualno se vino ponaša z rubinasto rdečo barvo z vijoličnimi odtenki. Vsebnost alkohola v vinu je 13%, vino pa spada v kategorijo suhih vin. Vino je proizvedeno v regiji Bela Krajina v Sloveniji.

Polno in bogato vino z nežnimi notami borovnic, robidnic, vanilije in gozdne podrasti

Vino Modra Frankinja 2017 Colnar je pridelano iz visoko kakovostnega grozdja modre frankinje, ki dozori na sončni legi dolenjskih lapornatih tal. Vino je starano dve leti v novih hrastovih sodih in fermentirano na lastnih kvasovkah, kar mu doda prefinjenost in kompleksnost. Zaznave vonja so preplet borovnic, robidnic, vanilije in gozdne podrasti, v ustih pa prevladuje poln, bogat in zaokrožen okus, ki zadovolji še tako zahtevnega ljubitelja vina. Barva je čudovito temno vijolična.

Modra frankija

Suho rdeče vino iz Štajerske z intenzivno aromo

Vino Modra Frankinja 2018 Greif je suho rdeče vino srednje globoke rubinaste barve, proizvedeno v regiji Štajerska v Sloveniji. Vino ima zrel, intenziven vonj po podrasti, zemlji, temnem gozdnem sadju, divji češnji in malo lesa. Je srednjega telesa, s srednje zrelimi tanini in lepimi kislinami. Vino ima lep, srednje dolg saden odhod in je zelo pitno. Gre za sveže, aromatično, dobro strukturirano in pitno vino, ki izvira iz južnih obronkov Pohorja.

Vrhunsko avstrijsko vino iz najboljšega grozdja

Vino Blaufrankisch Reserve 2004 Jörg Bretz 0,75 l je vrhunsko rdeče vino z značilno avstrijsko sorto Modre frankinje, ki ga je podpisal priznani vinar Jörg Bretz. Vino je starano v sodih in izvira iz najboljšega grozdja z najboljših lokacij, kar zagotavlja njegovo visoko kakovost. Vonj vina je intenziven, sestavljen iz mešanice temnih jagod in močne lesne začimbe, nekaj janeža, zelišč in kave. Okus je poln in bogat z značilnim temnim jagodičevjem in finimi tanini. Kljub močnemu telesu je še vedno zelo elegantno vino, primerno za posebne priložnosti in za zahtevne pivce. Vino je suho in vsebuje 13,5% alkohola.

Sveže in sadno rdeče vino iz gorice Pekel

Vino Modra Frankinja 2018 Ajster 0,75 l je pridelano na odlični južni legi v gorici Pekel, po kateri nosijo Ajstrova vina tudi ime. Vino je srednje globoke rubinaste barve s nežnejšo cvetico, ki deluje prijetno sveže in sadno s vonji rdečih sadežev, maline, češnje. V ustih je suho, lažjega telesa z višjimi kislinami in ima kanćek taninskega oprijema. Čuti se tudi nekaj zorenja v smeri podrasti in zemlje. Vino je dobro in prijetno za uživanje.

Sveža in sadna sortna značilnost iz Belokranjske regije

Vino Modra Frankinja 2020 Šturm 0,75 l je slovensko vino iz Belokranjske regije, natančneje iz vinorodnega okoliša Metlika. Vino je neprosojne vijolične barve, na vonju pa se zazna rdeče jagodičevje, ki ga spremljajo prijetne note pikantnosti. V ustih se občuti nežna tekstura, sočna sadnost gozdnih sadežev ter rahle note črnega popra, ki poudarjajo sortno značilnost. Ima prijetno mehkobo.

Suho rdeče vino srednje globoke rubinaste barve

Vino Modra Frankinja 2018 Prus je srednje globoke rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Na vonju prevladujejo zreli temno rdeči in črni gozdni sadeži z lepim dotikom lesa, kar daje vinski cvetici zrel in cvetličen vonj. V ustih je vino suho in krepkejše s čvrsto in okusno strukturo, ki deluje zelo zrelo s kančkom marmeladnih not, vendar še vedno ohranja živahno kislinsko ravnovesje. Tanini so mehki in pookus je dolg. Vino je zorelo eno leto v večjih hrastovih sodih, kar mu daje urejeno strukturo in sadni pookus. Gre za avtohtono slovensko sorto.

Vino s čudovito aromo višenj, črnega popra in čokolade

Vino Modra Frankinja 2019 Kobal je rdeče vino iz Slovenije, natančneje iz regije Štajerska, ki je narejeno iz avtohtone istoimenske slovenske sorte. Vino je vijolično rubinaste barve, zaznamo pa lahko arome višnje, črnega popra in čokolade, kar se odraža tudi v okusu. Vino ima srednjo vsebnost alkohola (13,5%) in je suho. Primerno je za zorenje v naslednjih 5 letih, saj se lahko še izboljša. Vino se odlično poda k jedem z račjimi prsmi in gobami ter drugim jedem, kot so dimljena postrv ali divja svinja. Priporočena temperatura serviranja je 18 °C.