Računalništvo in tehnologija

Izvor imena portala Nirvam

Vsi zagotovo poznate Nirvam portal, vendar le redki vedo od kje izhaja njegovo ime. Pravzaprav gre za kar zabavno zgodbo, ki sega kar nekaj desetletij nazaj, srečen konec pa je doživela šele pred kratkim. Kot vsaka dobra zgodba, ima tudi tale nauk na koncu, zato jo le pozorno preberite. Vse se je začelo davnega leta 1963, ko se je rodil deček po imenu Giovanni. Naš mali prijatelj je odrastel v domačem mestu, pravzaprav vasici, v središču Italije. Nekega dne, ko je ravno dopolnil 18 let, se je odpravil v sosednjo vas, kjer je spoznal čudovito dekle po imenu Nirvam. Zagotovo si mislite, da je sedaj jasno od kje izhaja ime portala, vendar se motite.

nirvam

Ko sta se Giovanni in Nirvam spoznala so seveda iskrice letele na vse strani in bila ta zelo zaljubljena. Skupaj sta preživela nekaj čudovitih mesecev, potem pa j kar naenkrat Nirvam izginila. Obupan Giovanni jo je iskal dolga lta, vendar o njej ni bilo sledu. Seveda, če bi se to zgodilo danes, bi preprosto pogledal na njen Facebook profil in takoj ugotovil kje je. Vendar, glej ga zlomka, v tistih časih niso imeli interneta, kaj šele Facebooka ali podobnih strani. Naš ubogi Giovanni se je kmalu sprijaznil z usodo, da Nirvam ne bo več nikoli videl. Seveda mu je bilo zelo nenavadno, da je izginila kar tako, brez slovesa.

Tako je naš Giovanni moral pozabiti na osebo, za katero je izgledalo, da je ljubezen njegovega življenja. Posvetil se je delu, ustvaril zelo dobičkonosen posel (imel je nasad pomaranč in kasneje pridelovačnico soka), obogatel, na osebno življenje pa žal skorajda pozabil… Šele po dobremu desetletju je ponovno spoznal neko mladenko s katero si je ustvaril skupno življenje. To skupno življenje žal ni trajalo dolgo, saj ga je izbranka kaj kmalu zapustila, saj j je ves čas vneto razlagal o Nirvam. Za sabo je pustila njunega sina, ki je z leti zrasel v poštenega in delovnega gospodiča, ki se je začel ukvarjati z internetom.

Ker je že tolikokrat slišal zgodbo o Nirvam, se je odločil, da naredi spletno stran, kjer se lahko spoznavajo ljudje iz različnih krajev sveta. Spletno stran je poimenoval kar Nirvam, saj mu je bilo ime, ki ga je slišal neštetokrat, kar všeč. Na to spletno stran se je kot prvi uporabnik registriral njegov oče (bolj ali manj zaradi testiranja spletne strani). Ko je Giovanni že skoraj pozabil na ta celoten portal Nirvam, ga je preko njega kontaktirala kdo drug kot njegova izgubljena ljubezen Nirvam. Pojasnila mu je, da takrat njen oče ni dovolil poroke z njem, zato so se čez noč odselili v Ameriko, kjer pa ni vedela kako bi prišla v kontakt z našim ubogim Giovannijem. Glavni junak zgodbe je bil tako vesel, da se je takoj naslednji dan odpravil do Nirvam, v Ameriko, kaj kmalu pa sta se oba vrnila, ponovno zaljubljena in poročena. Kakšen pa je nauk zgodbe? Vsaka zgodba ima lahko srečen konec pa četudi ga je potrebno čakati več desetletij.