Izbira toplotne črpalke

V kolikor se odločate na nakup nove toplotne črpalke kliknite tukaj www.dimplex.si/. Pri izbiri toplotne črpalke je pomembno, da vemo kaj točno si želimo in kaj tudi pričakujemo. Ko kupujemo toplotno črpalko je dobro, da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjaki na tem področju in se tako zagotovo lažje odločimo. Poznamo več vrst toplotnih črpalk.

toplotne črpalke

Toplotne črpalke zrak voda – predstavljajo eno najcenejših in najenostavnejših rešitev za ogrevanje pa tudi hlanjenje prostorov. Toplotna črpalka se namesti poleg objekta in se poveže z elementi ogrevanja. Zunanje enote je primerno namestiti tam, kjer je najmanj moteče in če je le možno v bližini kotlovnice, kajti tako zmanjšamo izgube in tudi strošek montaže je nižji. Na učinkovitost vodne črpalke vpliva le temperatura zunanjega zraka in vlaga, tako da niti ni važno ali je postavljena v senci ali na soncu.

Toplotne črpalke zemlja voda – so najbolj zanesljiva rešitev ogrevanja z malo spremembani toplotnega vira skozi celotno življensko dobo sistema. Toplotna črpalka se namesti v kotlovnici s cevmi kolektorja ali sonde toplotnega vira. Mešanica vode in glikola prenaša toploto iz zemlje v toplotno črpalko. Poleg toplotne črpalke pa se v kotlovnico namesti še ostale dele ogrevalnega sistema kot so grelnik vode in druge povezave.

Toplotne črpalke voda voda – predstavljajo najbolj učinkovito rešitev ogrevanja in hlajenja prostorov. Kot toplotni vir ji služi podtalnica, ker pa je temperatura toplotnega vira zelo visoka skozi celo leto ni potrebno prav dosti dodajanja energije za zagotovitev učinkovitega ogrevanja. Toplotna črpalka lahko služi za ogrevaje in pasivno hlajenje, določeni modeli pa omogočajo tudi aktivno hlajenje. Možno je ogrevanje in hlajenje preko talnega in konvektorskega sistema, ter radiatorjev.

Med drugim ponujajo prilagodljive rešitve stroškovno ugodne oskrbe s toplo vodo. Skozi celo leto zagotavljajo potrebe po topli vodi in pri tem pridobivajo do 70% za ogrevanje potrebne energije iz zraka ali odpadne toplote, ki je v sobnem zraku.