Dom in vrt

Italijanski sir

Sir je izredno zdrava hrana in bi ga bilo zaradi njegovega pozitivnega vpliva na naše zdravje priporočljivo večkrat uvrstiti na jedilnik. Sir je bogat z nasičenimi maščobami kar vpliva na “slab” holesterol. V zmernih količinah pa nam pomaga v boju proti nespečnosti, je bogat vir kalcija, kar bistveno vpliva na rast in gradnjo celotnega organizma ter učinkovito varuje naše zobe pred kariesom in starejše ljudi pred osteoporozo. Sire razlikujemo po trdoti, in sicer poznamo zelo trdi, trdi, srednje trdi, mehki, sveži sir in sir z različnimi dodatki. Med najbolj znanimi pa so gorgonzola, mocarela, parmezan ter italijanski sir Provolone.

Italijanski sir

Italijanski sir je poltrdi sir  iz kravjega mleka, ki izvira iz Južne Italije. Danes ga največ pridelujejo v Severni Italiji, in sicer v Lombardiji in Benetkah. Italijanski sir Provolone je izredno kakovosten in se proizvaja pod strogim nadzorom Evropske unije. Italijanski sir se odlično poda k kuhanim jedem in sladicam. Proizvajata se dve vrsti italijanskega sira, in sicer blag italijanski sir in pikantni italijanski sir. Blag italijanski sir zori dva do tri mesece, je blagega do sladkega okusa. Drugi, pikantni italijanski sir pa običajno zori več kot 4 mesece in ima mnogo ostrejši in močnejši okus.

Italijanski sir je odličnega polnega okusa, zato se odlično poda k rdečemu vinu in domačemu kruhu. Idealno se poda tudi suhomesnatim izdelkom. Odlično gre tudi k sadju, kot je grozdje, fige, hruške, dateljni ipd.  Za italijanski sir je značilna gladka in polnomastna tekstura. Izdelan je v različnih oblikah, in sicer v obliki hruške, salame, valjev različnih velikosti pa tudi v obliki lubenice. Povprečna teža italijanskega sira je 5 kg.  Več o italijanskem in ostalih sirih najdete na številnih spletnih straneh, seveda tudi v slovenskem jeziku.