Lepota in zdravje

Ko je bolečina v zobu, kam po pomoč?

Bolečina v zobu je eden izmed glavnih razlogov za obisk zobne ordinacije. Bolečina ne bo izginila sama od sebe. Vzrokov za nastanek bolečine zob je zelo veliko. Bolečina lahko izvira iz samega zoba ali pa obzobnega tkiva, lahko je tudi projicirana in se odraža v zobobolu. Bolečina ni nujno povezana z zobmi ali dlesnimi. Bolečina v zobu je neprijetna in marsikateremu pacientu povzroča strah, zato nekateri pacienti odlašajo z obiskom zobozdravnika. Z odlašanjem obiska pa lahko pride tudi do izdrtja zoba. Kako pacient prenaša in zaznava bolečine, je odvisno samo od njega.

 bolečina v zobu
Seveda bolečina negativno vpliva na preostale življenjske dejavnosti in je odvisna tudi od tega kako posameznik zazna bolečino. Nekateri imajo višji prag bolečine in prenesejo višjo stopnjo bolečine, drugim pa že majhen dražljaj izzove hudo bolečino. Diagnozo lahko postavimo glede na jakost bolečine zobobola. Lahko pa je bolečina psihogena, kar pomeni, da ni znakov kakršnega koli vnetja zoba ali obzobnih tkiv, kljub temu, da pacienti to navajajo.
Bolečina v zobu ima lahko več vzrokov. Okužba ali poškodba dlesni, veziva, ki pritrjuje zob v kost ali čeljustne kosti, zlom ali poškodba krone ali korenine zoba, zobna gniloba – karies, poškodba zalivke ali protetičnega nadomestka na zobu, ortodontija (zobni aparat) in bruksizem (škrtanje z zobmi). Bolečina v zobu je lahko ostta ali utripajoča, huda ali blaga ter občasna ali stalna. Lahko je akuten ali kroničen. Akutna bolečina spada pod bolezen, pacientom pogosto povzroča utrujenost in nespečnost, kar lahko vodi v depresijo in kronični stres. Vse to močno vpliva na kakovost pacientovega življenja.
Jakost zobobola ocenjujemo s pomočjo lestvice od 0 do 10. Na podlagi lestvice nam lahko vsak posameznik pove kako zaznava bolečino. Zobobol je lahko izrazitejši ob uživanju tolpe ali hladne hrane oziroma pijače, kisle in sladke hrane. Lahko si pomagamo z zobnimi pastami, ki zmanjšujejo občutljivost zob. Zobozdravnik nam lahko premaže občutljivi zob in del korenine s fluoridnim lakom in bolečina v zobu izgine.
Zobobol pa lahko lajšamo; izpiramo ustno votlino z ustno vodo, očistimo medzobne prostore z zobno nitko, vzamemo protibolečinska zdravila, izpiramo ustno votlino z fiziološko raztopino, dajemo hladne obkladke.
Zobobol lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura, glavobol, oteklina okoli bolečega zoba ali dela obraza in izcedek iz zoba, ki je neprijetnega vonja in okusa.