rezervoarji za deževnico
Dom in vrt

Kateri rezervoarji za deževnico so primeri za vas?

Rezervoarji za deževnico so precej različni med seboj. Lahko so narejeni iz betona ali plastike. Plastični so največkrat na vrtovih in pašnikih za zbiranje deževnice za zalivan je rastlin in napajanje živali. To so majhne cisterne do 100 l, ki so lahko povezane med seboj, da tvorijo sistem večjega rezervoarja. Deževnica se zbira iz streh. Več o rezervoarjih in sistemih za deževnico preberite ne tej povezavi https://cistilnanaprava.com/sistem-za-zbiranje-dezevnice-cena/, kjer boste izvedeli tudi to, kakšna je za njih cena. Naj namignemo, vena je odvisna od velikosti in tudi od kakovosti sistema. Razlika je, ali gre za sanitarno vodo in vodo za zalivanje ali pa za pitno vodo. Rezervoarji za deževnico, ki zbirajo pitno vodo, pa morajo imeti dodatne sisteme za čiščenje vode.

rezervoarji za deževnico

Rezervoarji za deževnico, ki zbirajo pitno vodo, so običajno plastični in vedno ali pod zemljo ali pa v kleti, da je voda hladna in kakovostna. Mora pa imeti dober sistem filtriranja in čiščenja take vode, da je zdrava za pitje. Ta voda se uporablja običajno tako za sanitarno vodo, za zalivanje vrta, kot za pitje. Tak sistem mora biti velik, če hočete zadovoljiti vse potrebe nekaj članske družine v večji hiši.

Dejansko se rezervoarji za deževnico lahko namestijo tudi pod dvorišče, le treba je paziti, da ni obremenitev velika, če bi čezenj zapeljalo vozilo. To je treba vnaprej prevideti. Takrat je treba iskati drugo rešitev. Nekateri rezervoarji za deževnico pa so tudi betonski. Zanje je treba dobro skrbeti, da se ne naberejo bakterije, ker je beton naraven material. Najbolje je, da se posvetujete z mojstrom, kaj je najbolje narediti v vašem primeru. Betonske cisterne so priporočljive za hleve in napajanje živine ter zalivanje večjih nasadov, ker so te cisterne lahko poljubno likeable za razliko od plastičnih. Tiste, ki so za zalivanje manjših vrtičkov pa so kar na površini zemlje, kar iscer in najbolje, ker se voda preveč segreje in ni več tako kakovostna, če je izpostavljena dnevni svetlobi.