propolis
Lepota in zdravje

Propolis – zdravju koristen produkt čebelje družine

Jesenski in zimski čas večine pogosto definirajo različna prehodna prehladna in druga virusna obolenja. Da bi okrepili imunski sistem, je ključno, da poskrbimo za zdravo prehrano in dodajanje ustreznih prehranskih dodatkov. Eden naravnih je široko priljubljen produkt čebeljih družin – propolis. Za nakup propolisa v spletni trgovini ne potrebujete veliko – le dostop do spleta in naročilo lahko opravite hitro, predvsem pa enostavno.

Vloga in sestava propolisa

Propolis je eden izmed številnih pridelkov, ki nam jih zagotavlja gojena vrsta čebele imenovana medonosna čebela (kranjska sivka). Propolis je sestavljen iz različnih spojin, namen propolisa za čebeljo družino pa je varstvo čebelje družine pred mikroorganizmi. Dodatno ga čebele uporabljajo za premaze notranjih sten panja, s propolisom zadelajo morebitne razpoke, popravljajo satje ter v času nizkih temperatur z njim zožijo žrela, da preprečijo nepotrebne izgube toplote.

 

propolis
Za proizvodnjo propolisa skrbijo medonosne čebele.

 

Največji delež v sami sestavi propolisa predstavljajo smole in balzami, ki predstavljajo približno 55 % propolisa. Sledijo voski (30 %), eterična olja (10 %) ter cvetni prah (5 %). V propolisu najdemo tudi številne minerale (na primer magnezij, kalcij, kalij, natrij, cink, mangan, železo) ter vitamine (na primer vitamine B-kompleksa – B1, B2 in B6 ter vitamina C in E).

Kje se kažejo koristni učinki na zdravje?

Zdravju koristne učinkovine propolisa se povezane z njegovimi protibakterijskimi, protivirusnimi, protiglivnimi in protivnetnimi lastnostmi. Različne znanstvene raziskave so preverjale različne lastnosti ter uporabne vrednosti tega čebeljega produkta.

Ugotovili so njegovo pomembno vlogo pri pospešenem celjenju ran, saj spodbuja rast in razvoj celic. Uporaba propolisa pospeši zdravljenje in zmanjša simptome pri prehladnih obolenjih, podobno so ugotovili tudi za zdravljenje genitalnega herpesa. Pri slednjem so ugotovili, da uporaba propolisa vpliva na zmanjšanje količine virusa herpesa v telesu.

Zanimive so tudi ugotovitve vloge propolisa na zdravljenje določenih oblik raka. Pri tem so ugotovili, da uporaba propolisa rakavim celicam preprečuje razmnoževanje, prav tako uporaba propolisa deluje preventivno, saj zmanjšuje tveganje, da bi celice postale rakave.

Pomembna je tudi vloga uporabe propolisa pri osebah z občutljivo kožo. Posamezniki se namreč pogosto soočajo z različnimi vnetji, ki jih povzročajo različni dražljaji. Pogost simptom kožnih vnetij so rdečica kože, ki jo po nekaterih raziskavah lahko pomaga zmanjšati prav uporaba propolisa. Prav tako naj bi uporaba pomagala pri zdravljenju aken ter pri podpori nastanka kolagena. Zaradi antioksidativnih lastnosti uporaba propolisa prispeva k zmanjševanju vpliva oksidativnega stresa, ki poškoduje kožne celice, kar vodi v prezgodnje staranje, pojav dodatnih pigmentnih znamenj in podobno.