Pravilna nega nohtov

Ogromno žensk ima probleme z razcepljenimi, okrušenimi in lomnjivimi nohti. Marsikatera pa ne ve kako bi se rešila problema in imajo tako zelo neurejene nohte, pa vendarle ne po svoji krivdi. Pomembno je da ugotovimo iz kje problem izvira in da začnemo reševati vzrok nastalega problema. Pogosto ne pomagajo razni laki in olja, saj nam lahko primanuje le določenih vitaminov, katere pa bi morali vnesti z hrano. Poznamo več različnih primerov navidez neurejenih nohtov ali težav z nohti kot so lomljenje, mehki nohti, krhki, glivične okužbe in še bi lahko naštevali.

nega nohtov

Cepljenje nohtov – pri cepljenju nohtov je najpogosteje problem pretirano namakanje v vodi, prav gotovo pa nohtom škoduje tudi pretirano lakiranje nohtov in posledično odstranjevanje laka. Pri cepljenju nohtov je pomembno tudi pravilno piljenje in celotna oskrba ter nega nohtov. Če ne skrbimo pravilno za nohte ne moremo pričakovati lepih nohtov. Vzrok za cepljenje nohtov pa je lahko tudi pomanjkanje določenih vitaminov kot so B vitamin, A vitamin ali pa tudi pomanjkanje žvepla. Ključna rešitev za cepljene nohte je zaščita pred vlago, v primeru, da delate v gostinstvu in veliko uporabljate vodo je primerno uporabljati rokavice, seveda pa so vsekakor priporočljive razne kreme ali pa nega nohtov z raznimi olji. Priporočljiva je tudi uporaba laka z dodatkom kalcija.

Krhki nohti – lahko imamo mehke ali trde krhke nohte in je vsekakor potrebno pravilno postopati pri rešitvi. Za mehke in krhke nohte je najbolj značilna prevelika količina vlage, kar pa prihaja predvsem pri opravljanju dela s stikom z vodo. Pri trdih in krhkih nohtih pa najpogosteje primanjkuje vlage zato jih je potebno vlažiti in mehčati za kar pa so najprimernejša razna olja. Ravno tako kot pri cepljenih nohtih se je priporočljivo izogibati pretiranemu lakiranju in odstranjevanju laka, kajti odstranjevalci laka zelo osušijo nohte in so posledično zelo krhki. Tudi pri krhkih nohtih gre pogosto za pomanjkanje vitaminov zato je potrebno poskrbeti za zadostno količino vitaminov in mineralo ter tudi železa in biotina.

Vraščeni nohti – so najpogosteje posledica nepravilnega piljenja in striženja nohtov. Pogosto pa je vzrok vraščenih nohtov tudi pretesna obutev. Pri vraščenih nohtih je potrebno hitro ukrepanje takoj ko začutimo kakršno koli bolečino, kajti lahko pride tudi do okužb in raznih vnetij.

Glivične okužbe – do le teh najpogosteje pride na nožnih prstih predvsem zaradi neprave higiene. Pogosto pa se z glivicami okužimo tudi v raznih fitnesih, na bazenih, v masažnih centrih ali pa celo ob kupovanju nove obutve. Pri glivični okužbi je najpogosteje noht zadebeljen, rumenkasto ali belo obarvan, krhek in pride tudi do odstopanj. V kolikor pride do glivične okužbe je priporočljivo nohte negovati z eteričnim oljem čajevca in v njakrajšem času obiskati dermatologa.