Lepota in zdravje

Očala niso več nekaj, česar bi se sramovali

Če so še trideset let nazaj očala pomenila nekaj, kar na daleč vpije, da je nekdo manj sposoben in da je z njim nekaj narobe, temu danes ni več tako. Več o ponudbi na www.optikas.com/ocala.html.

V današnjem času so očala predvsem moderna, zato jih nosijo tudi tusti, ki jih ne potrebujejo. Podobno kot se je pred nekaj leti pojavil trend nošenja zobnega aparata z zvezdicami, se sedaj dogaja z očali, le da ta trend traja že precej dlje kot tisti z aparati.

očala

Očala danes sicer niso nujno zlo, poleg njih obstaja za izboljšanje vida kopica alternativ, na primer kontaktne leče, laserske operacije in celo trajna vstavitev fokalne leče. Pa vendar so očala tista, ki so najbolj enostavna pot do dobrega vida. Ker je ponudba danes res ogromna, zagotovo lahko najdemo take, ki se prilegajo našemu obrazu in ga primerno popestrijo. Ker so očala sestavljena iz okvirja in stekel, pa se predvsem pri večjih dioptrijah lahko pojavi problem, ko ni vsak okvir primeren za vsako debelino stekel. V najbližji optiki vam bodo zagotovo pojasnili, kakšna očala so za vas najbolj primerna, kakšna debelina okvirja bo najbolj ustrezala debelini vaših stekel. Seveda je možno tanjšanje stekel, vendar pa jih ne moremo stanjšati v nedogled, zato je izbira okvirja še kako pomembna.

Očala potrebuje tudi vedno več otrok, mnogo od njih je še tako majhnih, da na očala res ne znajo in ne morejo paziti. Prav zato danes ponudba omogoča, da lahko za svoje otroke poiščemo očala, ki bodo bistveno bolj odporna na udarce in padce. Poleg tega so taka očala še vedno lepa in nosljiva, zato otroci ne bodo prikrajšani. Pa še opozarjati jih ni treba, naj bolj pazijo.

Glede na to, da računalniki, televizije, tablice in telefoni povzročajo vedno več očesnih problemov ter ustvarjajo in celo povečujejo dioptrijo, je najbrž kar logično, da bodo očala še dolgo ostala modna in zaželena tudi med tistimi, ki jih še ne potrebujejo.