Dom in vrt

Najboljše ograje

Polepšav, ki spremenijo dom ali zunanjost hiše je veliko in ena izmed njih so tudi ograje.  Določajo tudi mejo, znjimi se zagradi vrt itd. Ločimo jih glede na material in namen. Zato poznamo več vrst ograj kot so vrtne, balkonske, za stopnice, zunanje/notranje in pa za teraso. Ko se odločimo kje bo ta naša ograja stala, se moramo odločiti za material, saj ne gre vsaka ograja povsod. Vrste materiala: les, kovina, aluminij, beton itd., vse bolj popularne pa so steklene ograje.

Dostikrat ljudje uporabijo tudi tako vrsto, ki so vbistvu kot vrata, skozi katera vstopamo v posest, katere so po večini klasična ali drsna.

Pri izbiri moramo gledati tudi na višino. Če npr. nočemo nezaželenih pogledov je vsekakor najbolj primerna visoka ograja, drugače pa nizka.

Glavno vloga je, to da varuje. Balkonske, vrtne ali stopniščne morajo biti trajne, funkcionalne, na koncu pa tudi vsekakor kar se da lepe na pogled. Pri adaptaciji ali novogradnjah so projektanti tisti, kateri investirajo in drugi posamezniki odločajo o materialih, ki so dolgotrajni in zato ne potrebujejo vzdrževanja in poleg vsega imajo še moderen izgled.

ograje

Montaža ograje se lahko izvršuje na tla ali pa od strani objekta direktno v stransko ploskev, kar lahko naredimo z posebnimi nosilci. Dobra stran ograj iz aluminija je ta,  da se jih lahko hitro zmontira, se kar najbolje “zlijejo”, še kot dodaten plus pa  je to,  da so lahke in pa to, da so varne. Narejene so iz visokokvalitetnega brušenega in eloksiranega aluminija.

Ograje iz aluminija imajo še dodaten plus, saj zdržijo proti vsem vremenskim razmeram pa tudi to, da se na ograji prstni odtisi ne poznajo in tudi same po sebi ne rabimo vzdrževati.

Priporoča se, da so ograje za stopnišče in balkon visoke vsaj 105 cm, ker je ta višina primerna oz. kar najbolj primerna za oprijem držala. Min. razdalja med prečkami, ki so pokonci pa  je približno 10 cm.