Lepota in zdravje

Kiretaža in paradontalna bolezen

Če ne skrbimo dovolj dobro za našo ustno higieno smo lahko pripravljeni na to, da se tudi soočimo s posledicam, ki jih prinese to. Ena od bolezni je paradontalna bolezen, krvave dlesni, majavi zobje…, kjer je edina rešitev kiretaža. Kaj pa je kiretaža? Kiretaža je zobozdravniški poseg, kjer specialisti za te zadeve odstranijo obolele dele mehkih obzobnih tkiv, ki sestavljajo notranjo steno obzobnega žepa. Temu se reče paradontalna bolezen oziroma paradontoza.

Paradontalna bolezen se ponavadi pojavi pri odraslih zaradi vnetja dlesni oziroma gingvitis, ki se opazi kot pordelost in otečenost dlesni. Seveda ta bakterijska bolezen je popolnoma brez bolečin, zato ji nekateri rečejo kar tiha bolezen, opazijo pa se posledice, ko se zobje začnejo majati in izpadati. Simptomi, ki lahko povejo, da imate to bolezen so krvavenje dlesni, odstopanje dlesni od zob, zatečene rdeče dlesni, slab zadah, slab okus, špranje med zobmi, zobje gredo narazen in ugriz se spremeni. Ta bolezen ponavadi nastane zaradi kajenja, žvečilnega tobaka, nosečnosti, hormonov, nepravilnih plomb ali zobne prevleke, diabetesa, določenih zdravil, stresa in genetike. Ko opazimo prve znake, je dobro da se pozanimamo pri svojem zobozdravniku kaj storiti, in ponavadi je kiretaža edina rešitev, ki vas še lahko reši pred izpadanjem zob.

Kiretaža izgleda tako, da najprej zobozdravstveni specialisti pregledajo in ocenijo stanje bolezni, izmerijo globino žepkov in odstranijo ves zobni kamen. Po tem, pa se lahko kiretaža začne tako, da odstranijo obolelo mehko tkivo in polirajo zobno korenino. Na koncu dobite tudi učno uro ustne higiene in kontrolo čiščenja na vsake tri mesce. Če želite izvedeti kaj več o tem, si lahko preberete na spletni strani Lux Dental in si pri njih zagotovite brezplačen in neobvezujoč nasvet. Vse kar morate storiti za ta brezplačen pregled je to, da izpolnite obrazec na spletni strani. Vsak pregled vam lahko pove kaj novega glede vaših zob, kar sami niste vedeli.