Celiakija znaki
Lepota in zdravje

Celiakija – znaki in kako znake prepoznati?

Celiakija je bolezen, pri kateri imunski sistem napade lastna tkiva oziroma celice, če je v prehrano vključen gluten. To vodi v poškodbe črevesja (zlasti tankega črevesa) in prepreči privzem hranil, ki tam potekajo. Pa vi, ste že slišali za to vse bolj znano stanje imenovano celiakija? Znaki stanja so lahko zelo različni – od driske, bruhanja, razdražljivosti, pa vse tja do zmanjšanega napredka v rasti otroka.

Kaj je celiakija in kako pogosto stanje je to?

Večina vas je zagotovo že slišala za stanje imenovano celiakija. Znaki, kot so bruhanje in driska, pri osebah s celiakijo nakazujejo na sprožitev stanja, ki pomembno vpliva tudi na privzem hranil posameznika. V splošnem pri celiakiji govorimo o avtoimunski bolezni. Gre torej za bolezen, ko se telo, pod vplivom določenih dražljajev, bori proti lastnim celicam.

In kdo oziroma kaj je sprožilec tega bolezenskega stanja imenovanega celiakija? Znaki bolezni se običajno pri posameznikih pojavijo, ko so izpostavljeni spojini imenovani gluten. Gre za protein, ki ga najdemo v različnih prehranskih virih, ki so narejeni iz na primer pšenice, ječmena in rži. Te so običajno prisotni v različnih živilih – od testenin, kruha, tort, kosmičev, pa tudi v omakah in vnaprej pripravljenih obrokih, ki jih samo pogrejemo in nato pojemo.

 

Celiakijo spremljajo različne težave na območju prebavnega trakta.
Celiakijo spremljajo različne težave na območju prebavnega trakta.

 

Celiakija – znaki, ki jih je dobro poznati

Na stanje imenovano celiakija, opozarjajo različni znaki, ki jih je potrebno čim prej prepoznati. Ti znaki vključujejo: drisko, bolečine v trebušnem predelu, napihnjenost, zaprtje in različne prebavne motnje. Poleg teh specifičnih simptomov, se pogosto sočasno pojavljajo tudi splošni znaki kot so slabost, utrujenost, izguba telesne mase (ki ni načrtovana), kožni izpuščaji, neplodnost, poškodbe živčevja pa tudi težave na področju koordinacije, ravnotežja in govora. Te težave so zlasti prisotne pri otrocih, ki posledično rastejo počasneje, prav tako pa pogosto kasneje vstopijo v obdobje pubertete.

Kako zdraviti stanje?

Celiakija je stanje, ki ne pozna zdravljenja, pač pa stanje samo nadzorujemo s pomočjo brezglutenske prehrane, ki pomaga pri nadzoru simptomov in preprečevanju dolgoročnih zapletov, ki ga lahko povzroči stanje. Brezglutenska prehrana naj bo zdrava in uravnotežena, priporočljiva je tudi za tiste, ki se soočate z blagimi simptomi stanja.