Otroska-kolesa
Šport in rekreacija

Otroška kolesa za vse mladostnike in najstnike

Otroška kolesa so pomemben del , ko otroci odraščajo in se prvič začnejo učiti kako voziti kolo. Najboljša izbira so otroška kolesa za vse terene saj se bo vaš otrok lahko vozil mehkih in trdnih površinah brez kakršnih koli težav.

Otroska-kolesa

Pri izbiri za vaše malčke in malo starejše otroke je potrebno premisliti kakšno vrsto kolesa bo vaš otrok potreboval, in kako velik bo. To pa je odvisno od njegove starosti, telesne višine in voznih površin, ki vas obdajajo v vaši okolici. Otroška kolesa se po velikost merijo nekoliko drugače kot pri odraslih osebah. Pri otrocih se otroška kolesa merijo po velikosti pnevmatik, pri odraslih pa se merijo glede na velikost samega ogrodja kolesa.

Kriteriji, ki navajajo primerne velikosti koles za otroke določenih starostnih skupin so razdeljene v petih kategorijah. Otroci stari od 2 do 3 leta oziroma se njihova telesna višina giblje okoli 90 do 100 cm so zanje primerna kolesa v velikosti 12″. Za otroke od 3 do 4 leta starosti so primerna otroška kolesa velikost 14-col in imajo možnost odstranjevanja pomožnih koles in vsebujejo tako nožno kot ročno zavoro saj lahko svojega otroka že v zgodnjih letih poučite o pravilni uporabi zavor. Velikosti se tako povzpenjajo dokler ne pridemo do otrok starih od 7 do 11 let, za katere pa je primerna velikost kolesa že 24-col. Taki otroci imajo telesno višino okoli 135 in 145 cm, kolesa pa so že opremljena s prestavami.

Da bo vaš otrok pri učenju in posledično pri vožnji z kolesom užival pa je pomembno, da je kolo otroku tudi vizualno všeč zato mu pri nakupu omogočite izbiro barve, ki mu bo ugajala če je to mogoče. Saj bo s izbiro svojega kolesa njegova vožnja še bolj vesela, njegov čas aktivnega kolesarjenja na svežem zraku pa se bo podaljšal saj bo otrok v vožnji užival. Seveda pa ob nakupu kolesa ne smete pozabiti na zaščitno opremo za vašega malčka.