Šport in rekreacija

Otroke je treba naučiti pravilno smučati z otroškimi smučmi

Smučanje z otroškimi smuči je velik izziv za malčke, ki niso vajeni stati na spolzki snežni površini. Tudi, če jim priskrbimo primerno opremo, bodo potrebovali kar nekaj vaje, preden bodo samozavestno obvladovali svoje ravnotežje ter se brezskrbno pognali v prve zavoje na zasneženi strmini.

Začne pa se seveda z opremo. Otroške smuči postavljajo posebne zahteve, ki jim je treba ugoditi. Če lahko pri nakupu smuči za odrasle sklenemo nekaj kompromisov, moramo biti pri opremi za otroke bolj pozorni – posledice napačne izbire so namreč lahko zelo resne in močno otežijo učenje smučanja, kot tudi okrnijo veselje do preživljanja časa na belih strminah.

otroške smuči

Otroške smuči

Izbira otroških smuči ni enostavna. Kar nekaj dejavnikov namreč vpliva na to, kako se bo na svojih prvih smučeh znašel malček, ki takšne opreme ni vajen. Večinoma se v ta namen odločamo za široke in kratke smuči, ki zagotavljajo obilo stabilnosti in primerne podpore, vsaj v času, ko se otrok privaja na nove občutke in osvaja osnovne spretnosti.

Otroške smuči so običajno tudi relativno krajše od smuči za odrasle. Če njihovo dolžino primerjamo z višino otroka, bodo smuči dosegle neko točko med prsmi in brado. Izogniti se moramo pogosti napaki – ne glede na to, da otroci hitro rastejo in bodo tudi svoje smuči kmalu prerasli, ne smemo kupiti predolgih smuči. Še posebej je to pomembno pri nakupu prvih smuči. Daljše smuči namreč niso tako stabilne, tudi nasploh so bolj nerodne in težje vodljive, zato bo imel otrok težave z osvajanjem smučarskih spretnosti.

Smučarska šola

Po drugi strani pa tudi idealna oprema še ne zagotavlja hitrega in uspešnega učenja smučanja na otroških smučeh. Za to bo treba vložiti kar nekaj dodatnega truda.

Ena izmed možnosti je tudi smučarska šola, ki zagotavlja posebej prepričljive rezultate. Takšne oblike učenja so primerne za nekoliko starejše otroke, pogosto pa je učenje zasnovano v zabavni in družabni obliki, ki združuje prijetno s koristnim.

Mlajše otroke lahko prej na smučanje navajamo sami doma. Že kmalu po tem, ko obvladajo ravnotežje na nogah, se lahko preizkusijo tudi na smučeh. Seveda pa je pametno slediti interesom otroka in prisluhniti njegovim željam.