Podjetništvo

Kamnoseštvo je specializirana obrt

Ena od obrti, ki prehaja iz roda v rod je tudi kamnoseštvo. Dan danes je vse manj mladih, ki bi se odloči za poklic kamnoseka saj je to delo dokaj težavno. Pri oblikovanju kamna moramo poznati sestavo kamna, da ga bomo lahko z pravimi potezami obdelali na način, da bo končni izdelek izgledal odlično. Izdelke kamnosekov si lahko ogledate na spletni strani: http://www.petrotek.si.

Čeprav je kamnoseštvo dokaj redek poklic v Sloveniji obstaja par podjetji, ki se s tem vseeno ukvarjajo. V takih podjetjih izdelujejo spomenike, stopnišča, prečudovite portale nad vhodi v neko zgradbo, oknske police, fontane in celo nagrobne spomenike. Za vsak izdelek si res uzamejo dovolj časa in poskusijo narediti čim boljši in kakovosten izdelek. Ker imajo kamnoseki znanje lahko iz kamenja res oblikujejo čudovite skulpture, ki jih naše oči ne pozabijo kar tako. Za kamnoseštvo je povpraševanje po kakšnih večjih izdelkih kamnosekov naprimer stopniščih majhno saj to delo ni tako lahko ter zahteva kvalitetno plačilo se vse več ljudi še vedno na kamnoseke obrne za izdelavo nagrobnega spomenika. Nagrobni spomenik pa izdelajo zato, da je grob lepo urejen.

kamnoseštvo

Izbrati pravi nagrobni spomenik je ponavadi zelo težko saj so ljudje pri izbiri močno obremenjeni in želijo, da bi spomenik kar najbolje odražal njihovega ljubljenega pokojnika. Kamnoseštvo bo pri naročilu nagrobnika upoštevalo vse vaše želje.  Za lažjo odločitev pa vam bodo podali še svoje predloge. Nagrobniki so iz različnih materialov večinoma z granita. Na njih nato kamnoseštvo vkleše željene napise in križe dodajo pa lahko tudi sliko pokojnika. Vsak spomenik je unikaten saj niti enega ne moremo popolnoma identično ponovno izdelati. To pa pomeni, da so kamnoseki pri svojem delu rez profesionalni. Poznajo strukturo kamna, imajo vse orodje in z njim seveda znajo tudi rokovati. Tako pa nastanejo čudovite skulpture, ki so nam lahko v drag spomin.